Ko je Bog delil zemljo ljudem, so vsi narodi stali v vrsti in upali na najlepši kos. Le Gruzinci so se, tako kot ponavadi, medtem zabavali za velikim omizjem. Zato so pred Boga prišli prepozno. Vsa ljudstva so že dobila svojo zemljo, le Gruzinci so ostali praznih rok. Bog jih je vprašal, zakaj so zamudili delitev sveta, oni pa so odgovorili: »Pili smo in dvigali čaše v tvojo slavo, dragi Bog.« Njihov iskreni odgovor ga je tako navdušil, da jim je podaril najboljši košček zemlje, ki ga je hranil zase.

Šalo na stran …

Začetek vinske kulture

gruzinske_vinske_potiGruzija je starodavna regija vinogradništva in domovina 500 vrst kultivirane vinske trte ter klasičnega pridelovanja vina. Na njenem območju so bili najdeni ostanki starodavnih trt iz zgodnjega bronastega obdobja. Znani nemški etimološki slovar Duden pravi, da beseda »vino« (nem. Wein, ang. wine) izvira iz latinske besede »vinum«, ta pa iz gruzinske »gvino«.

S tradicijo vinogradništva je močno povezana tradicija glinenih posod. Davni predniki Gruzincev so imeli namreč posebno tehnologijo hranjenja vina v glinenih posodah različnih velikosti, vkopanih v tla, ki so jih imenovali kvevri. Ta tradicija se je v Gruziji ohranila vse do danes.

Pomen glinene posode

glinena_amforaGruzinci so zelo močno navezani na glino. Poleg tega, da v glinenih posodah shranjujejo svoja odlična vina, jih uporabljajo tudi za hrano. Hrana, pripravljena v posodi, izdelani iz popolnoma naravnega materiala, tj. rdeče gline, blagodejno vpliva na zdravje, poleg tega daje jedem prav poseben okus in aromo. Rdeča glina je pomembna tudi zato, ker povzroča izločanje neuporabnih snovi iz organizma in celo zdravi nekatere bolezni. Ker glina ne sme priti v stik s kovino, se pri hrani, ki se streže iz glinenih posod, uporabljajo ročno izdelane lesene žlice.

Gruzinsko omizje

Prav posebno doživetje, povezano s to kavkaško državo, je t. i. gruzinsko omizje. Omizju načeluje Tamada, ki si ga gostje izberejo na začetku gostije. On je odgovoren za zdravice, brez katerih ni prave gruzinske gostije. Poleg rujne kapljice se za takšnim omizjem streže pestra različica drugih okusov. Gruzinci namreč svojih gostov ne razvajajo samo s pijačo, ampak tudi z obilico zelenjavnih in mesnih jedi.